Aptitude Formula's for Problems On Trains

Aptitude Formula's For Problems On Trains



1) km/hr to m/s conversion:
a km/hr = [ a * ( 5/18 ) ] m/s.

2) m/s to km/hr conversion:
a m/s = [ a * (18/5) ] km/hr.

3) Formulas for finding Speed, Time and Distance

4) Time taken by a train of length l metres to pass a pole or standing man or a signal post is equal to the time taken by the train to cover l metres.

5) Time taken by a train of length l metres to pass a stationery object of length bmetres is the time taken by the train to cover (l + b) metres.

6)Suppose two trains or two objects bodies are moving in the same direction at um/s and v m/s, where u > v, then their relative speed is = (u - v) m/s.

7) Suppose two trains or two objects bodies are moving in opposite directions at um/s and v m/s, then their relative speed is = (u + v) m/s.

8) If two trains of length a metres and b metres are moving in opposite directions atu m/s and v m/s, then:
The time taken by the trains to cross each other =[ (a + b)/ (u + v) ] sec.

9) If two trains of length a metres and b metres are moving in the same direction atu m/s and v m/s, then:
The time taken by the faster train to cross the slower train =[(a + b)/ (u - v)] sec.

10) If two trains (or bodies) start at the same time from points A and B towards each other and after crossing they take a and b sec in reaching B and A respectively, then:
(A's speed) : (B's speed) = SQRT(b) : SQRT(a)

Download Problems On Trains Formula :
********************************************************
Click Here To Download - Problems On Trains Formula
*********************************************************
Read more ►

SYNTEL Aptitude questions paper

SYNTEL Aptitude questions paper:


Syntel, Inc. (NASDAQ: SYNT) is a global provider of Information Technology (IT) and Knowledge Process Outsourcing (KPO) solutions, with global development centers in India, and US.
Syntel was founded in Troy, Michigan in 1980 by Indian Bharat Desai, a graduate of University of Michigan’s Stephen M. Ross School of Business and Neerja Sethi with an initial investment of $2,000[1,00000 INR]. Originally named “Systems International,” the company began providing software staffing services to local corporations, earning $30,000 [1500000 INR] in its first year.

SYNTEL Aptitude Test Questions :


1. One pipe fills in 4 hrs and another in 5hrs when they both work alternately
how much time will be taken to fill the tank.

2. LCM of 3 nos is 120 which of the following no must not be their HCF
a. 8 , b.24 c.12 d.24 and 30

3. Two trains from the points A and B moving in opposite direction , at the point they meet the second train travels 120 kms more than the first. The speeds are 50kmph and 60kmph respectively find the distance between A and B?

4. One monkey climbs a poll at the rate of 6mts/min and fell down 3mts in the alternately. Length of the poll is 60 mts , how much time it will take to reach the top?
a. 31 b.33 c.37 d.40 (ans: 37)

5. A number when multiplied by 7/18 instead of 7/8 and got the result 770 less than the actual result , find the original number?

6. The volume and the radius of both cone and sphere are equal , then find the ratio of height of the cone to the diameter of the sphere?

7. A and B started a business with 1500 and 2500 and got a profit 800 rs. Half of the profit is shared equally the remaining is shared according to their investment. Find their profits.

8. The difference between the simple interest and compound interest for 2 years?
A:B =2:3 and B:C=5:6 then find A:B:C

9. An amount of 64 Rs has to become 125 in 3 years in compound interest , find the rate of interest?

10. A similar to the above problem find the time(rate of interest is given)

11. The prime no., which is greater than 6 when divide by 6 will always gives the remainder ans: 1 or 5

12. Length of a rectangle is increased by 50% and breadth is decreased by 25% what is the difference in the area

13. Mr X position in a class is 13th from first and 17th from last, and 8th from the first and 13th from last in passed candidates list, then how many candidates failed in the exam

14. Two successive discounts of 20% and 15% is equal to a net discount of …..

15. A two digit number is 4 times to its sum of digits , when 9 is added to the number, the digits will get reversed.
Then what is that number? Ans: 12

16. The length of the following rectangle is „4a‟ and its breadth is „2a‟. Radius of the two circles is „a‟. Then find the ratio of total area of the rectangle to the area not covered by the two circles with in the rectangle

17. A person starts with the speed of u/1 kmph and returns with the speed of u/2 kmph, what is his average speed.

18. A cistern will be filled in 9 hrs, but becoz of an outlet it is filled in 10 hrs, if the cistern is filled, then how much
time the outlet takes to empty the cistern.

19. In a right angled triangle ABC angle B = 90 , BM is the median to AC ,
then AB2 + BC2 (in terms of BM)

20. Three circles with same radius r are drawn with centres as three vertices of a triangle. What is the sum of areas of the intersections of these circles with the triangle.

21. X men work for X days to produce X products, then Y men can produce Y products in ---- days.

22. The compound interest for first and second years is 200 and 220 on a
certain amount. Find the sum.

23. Marked price of a commodity is 35% above the cost price. If he gives a
discount of 15%, how much he gains on the deal.

24. 5 mangoes + 4 oranges = 7 mangoes + 1 orange. Find the ratio of mango
to orange.

25. A man starts a work, after some time some one joins him…………..like this

26. Food is sufficient for 100men for 60days. For how many days the food is sufficient for 500men?

27. If 8men 8hrs per day works for 8days get 45/- then how many men
required if the work is 5hrs per day
for10days they get 60/-?

28. A person sold an item at a profit of 12% .If he sold it at a loss of 12% then
he would get Rs.6/- less. What is the
cost price?

29. (1 ½ /((3/4-2/5 )/(2/3+4/5))) * ((2 ¾/((4/3-2/5 )/(5/3+6/5))) (Numbers different)

30. Avg age of X number of adults in a class is 30yrs. If 12 new adults with avg age of 32 joined with them then the
avg age increases by one. Find X?

31. A sphere of radius 2cms is dropped into a cylinder of radius 4 cms
containing water upto certain level. The raise in the water level is (not sure)

32. Find the average of reciprocals of x and y :

33. In a school there are 1000 students in the year 1999. The number
of students increased by 20% in the year 2000. And it is increased by 15% in the
year 2001. But it is decreased by 18% in 2002. Then what is the strength in
2002.(numbers may differ)
Read more ►

General Aptitude Questions With Explanations


General Aptitude Questions With Explained Answers

 1.It was calculated that 75 men could complete a piece of work in 20 days. When work was scheduled to commence, it was found necessary to send 25 men to another project. How much longer will it take to complete the work?
Answer:
30 days.
Explanation:
Before:
One day work = 1 / 20
One man’s one day work = 1 / ( 20 * 75)
Now:
No. Of workers = 50
One day work = 50 * 1 / ( 20 * 75)
The total no. of days required to complete the work = (75 * 20) / 50 = 30

2. A student divided a number by 2/3 when he required to multiply by 3/2. Calculate the percentage of error in his result.
Answer:
0 %
Explanation:
Since 3x / 2 = x / (2 / 3)

3. A dishonest shopkeeper professes to sell pulses at the cost price, but he uses a false weight of 950gm. for a kg. His gain is …%.
Answer:
5.3 %
Explanation:
He sells 950 grams of pulses and gains 50 grams.
If he sells 100 grams of pulses then he will gain (50 / 950) *100 = 5.26

4. A software engineer has the capability of thinking 100 lines of code in five minutes and can type 100 lines of code in 10 minutes. He takes a break for five minutes after every ten minutes. How many lines of codes will he complete typing after an hour?
Answer:
250 lines of codes

5. A man was engaged on a job for 30 days on the condition that he would get a wage of Rs. 10 for the day he works, but he have to pay a fine of Rs. 2 for each day of his absence. If he gets Rs. 216 at the end, he was absent for work for ... days.
Answer:
7 days
Explanation:
The equation portraying the given problem is:
10 * x – 2 * (30 – x) = 216 where x is the number of working days.
Solving this we get x = 23
Number of days he was absent was 7 (30-23) days.

6. A contractor agreeing to finish a work in 150 days, employed 75 men each working 8 hours daily. After 90 days, only 2/7 of the work was completed. Increasing the number of men by ________ each working now for 10 hours daily, the work can be completed in time.
Answer:
150 men.
Explanation:
One day’s work = 2 / (7 * 90)
One hour’s work = 2 / (7 * 90 * 8)
One man’s work = 2 / (7 * 90 * 8 * 75)
The remaining work (5/7) has to be completed within 60 days, because the total
number of days allotted for the project is 150 days.
So we get the equation
(2 * 10 * x * 60) / (7 * 90 * 8 * 75) = 5/7 where x is the number of men
working after the 90th day.
We get x = 225
Since we have 75 men already, it is enough to add only 150 men.


7. what is a percent of b divided by b percent of a?
(a) a (b) b (c) 1 (d) 10 (d) 100
Answer:
(c) 1
Explanation:
a percent of b : (a/100) * b
b percent of a : (b/100) * a
a percent of b divided by b percent of a : ((a / 100 )*b) / (b/100) * a )) = 1


8. A man bought a horse and a cart. If he sold the horse at 10 % loss and the cart at 20 % gain, he would not lose anything; but if he sold the horse at 5% loss and the cart at 5% gain, he would lose Rs. 10 in the bargain. The amount paid by him was Rs._______ for the horse and Rs.________ for the cart.
Answer:
Cost price of horse = Rs. 400 & the cost price of cart = 200.
Explanation:-
Let x be the cost price of the horse and y be the cost price of the cart.
In the first sale there is no loss or profit. (i.e.) The loss obtained is equal to the gain.
Therefore (10/100) * x = (20/100) * y
X = 2 * y -----------------(1)
In the second sale, he lost Rs. 10. (i.e.) The loss is greater than the profit by Rs. 10.
Therefore (5 / 100) * x = (5 / 100) * y + 10 -------(2)
Substituting (1) in (2) we get
(10 / 100) * y = (5 / 100) * y + 10
(5 / 100) * y = 10
y = 200
From (1) 2 * 200 = x = 400

9. A tennis marker is trying to put together a team of four players for a tennis tournament out of seven available. males - a, b and c; females – m, n, o and p. All players are of equal ability and there must be at least two males in the team. For a team of four, all players must be able to play with each other under the following restrictions:
b should not play with m,
c should not play with p, and
a should not play with o.
Which of the following statements must be false?
1. b and p cannot be selected together
2. c and o cannot be selected together
3. c and n cannot be selected together.
Answer:
3.
Explanation:
Since inclusion of any male player will reject a female from the team. Since there
should be four member in the team and only three males are available, the girl, n should included in the team always irrespective of others selection.


10. Five farmers have 7, 9, 11, 13 & 14 apple trees, respectively in their orchards. Last year,each of them discovered that every tree in their own orchard bore exactly the same number of apples. Further, if the third farmer gives one apple to the first, and the fifth gives three to each of the second and the fourth, they would all have exactly the same number of apples. What were the yields per tree in the orchards of the third and fourth farmers?
ANSWER:
5

11. Five boys were climbing a hill. J was following H. R was just ahead of G. K was between G & H. They were climbing up in a column. Who was the second?
Answer:
1,2,3 & 4

12-18 John is undecided which of the four novels to buy. He is considering a spy
thriller, a Murder mystery, a Gothic romance and a science fiction novel. The books are written by Rothko, Gorky, Burchfield and Hopper, not necessary in that order, and published by Heron, Piegon, Blueja and sparrow, not necessary in that order.
(1) The book by Rothko is published by Sparrow.
(2) The Spy thriller is published by Heron.
(3) The science fiction novel is by Burchfield and is not published by Blueja.
(4)The Gothic romance is by Hopper.
Answer:
G.
Explanation:
The order in which they are climbing is R – G – K – H – J


15. Pigeon publishes ____________.

16. The novel by Gorky ________________.

17. John purchases books by the authors whose names come first and third in alphabetical order. He does not buy the books ______.

18. On the basis of the first paragraph and statement (2), (3) and (4) only, it is possible to deduce that
1. Rothko wrote the murder mystery or the spy thriller
2. Sparrow published the murder mystery or the spy thriller
3. The book by Burchfield is published by Sparrow.

Answer: 15 – 18

Novel Name Author Publisher
Spy thriller Rathko Heron
Murder mystery Gorky Piegon
Gothic romance Burchfield Blueja
Science fiction Hopper Sparrow
Explanation:
Given
Novel Name Author Publisher
Spy thriller Rathko Heron
Murder mystery Gorky Piegon
Gothic romance Burchfield Blueja
Science fiction Hopper Sparrow
Since Blueja doesn’t publish the novel by Burchfield and Heron publishes the
novel spy thriller, Piegon publishes the novel by Burchfield.
Since Hopper writes Gothic romance and Heron publishes the novel spy thriller,
Blueja publishes the novel by Hopper.
Since Heron publishes the novel spy thriller and Heron publishes the novel by
Gorky, Gorky writes Spy thriller and Rathko writes Murder mystery.


19. If a light flashes every 6 seconds, how many times will it flash in ¾ of an hour?
Answer:
451 times.
Explanation:
There are 60 minutes in an hour.
In ¾ of an hour there are (60 * ¾) minutes = 45 minutes.
In ¾ of an hour there are (60 * 45) seconds = 2700 seconds.
Light flashed for every 6 seconds.
In 2700 seconds 2700/6 = 450 times.
The count start after the first flash, the light will flashes 451 times in ¾ of an hour.

20. If point P is on line segment AB, then which of the following is always true?
(1) AP = PB (2) AP > PB (3) PB > AP (4) AB > AP (5) AB > AP + PB
Answer:
(4)
Explanation:
P
A B
Since p is a point on the line segment AB, AB > AP


21. All men are vertebrates. Some mammals are vertebrates. Which of the following
conclusions drawn from the above statement is correct. All men are mammals All mammals are men Some vertebrates are mammals.None
Answer: (c)

22. Which of the following statements drawn from the given statements are correct?
Given:
All watches sold in that shop are of high standard. Some of the HMT watches are sold in that shop.
a) All watches of high standard were manufactured by HMT.
b) Some of the HMT watches are of high standard.
c) None of the HMT watches is of high standard.
d) Some of the HMT watches of high standard are sold in that shop.
Answer: (b) & (d).
Ahmed

23-27.
1. Ashland is north of East Liverpool and west of Coshocton.
2. Bowling green is north of Ashland and west of Fredericktown.
3. Dover is south and east of Ashland.
4. East Liverpool is north of Fredericktown and east of Dover.
5. Fredericktown is north of Dover and west of Ashland.
6. Coshocton is south of Fredericktown and west of Dover.

23. Which of the towns mentioned is furthest of the north – west
(a) Ashland (b) Bowling green (c) Coshocton
(d) East Liverpool (e) Fredericktown

24. Which of the following must be both north and east of Fredericktown?
(a) Ashland (b) Coshocton (c) East Liverpool
I a only II b only III c only IV a & b V a & c

25. Which of the following towns must be situated both south and west of at least one other town?
A. Ashland only
B. Ashland and Fredericktown
C. Dover and Fredericktown
D. Dover, Coshocton and Fredericktown
E. Coshocton, Dover and East Liverpool.

26. Which of the following statements, if true, would make the information in the numbered statements more specific?
(a) Coshocton is north of Dover.
(b) East Liverpool is north of Dover
(c) Ashland is east of Bowling green.
(d) Coshocton is east of Fredericktown
(e) Bowling green is north of Fredericktown

27. Which of the numbered statements gives information that can be deduced from one or more of the other statements?
(A) 1 (B) 2 (C) 3 (D) 4 (E) 6
Answer: ( 23 – 27 )
Fakis
Chandra

28. Eight friends Harsha, Fakis, Balaji, Eswar, Dhinesh, Chandra, Geetha, and Ahmed are sitting in a circle facing the center. Balaji is sitting between Geetha and Dhinesh. Harsha is third to the left of Balaji and second to the right of Ahmed. Chandra is sitting between Ahmed and Geetha and Balaji and Eshwar are not sitting opposite to each other. Who is third to the left of Dhinesh?
Answer: Fakis
Explanation: Harsha Geetha
Eswar Balaji
Dhinesh

29. If every alternative letter starting from B of the English alphabet is written in small letter, rest all are written in capital letters, how the month “ September” be written.
(1) SeptEMbEr (2) SEpTeMBEr (3) SeptembeR
(4) SepteMber (5) None of the above.
Answer:
(5).
Explanation:
Since every alternative letter starting from B of the English alphabet is written in
small letter, the letters written in small letter are b, d, f...
In the first two answers the letter E is written in both small & capital letters, so
they are not the correct answers. But in third and fourth answers the letter is written in small letter instead capital letter, so they are not the answers.

30. The length of the side of a square is represented by x+2. The length of the side of an equilateral triangle is 2x. If the square and the equilateral triangle have equal perimeter,then the value of x is _______.
Answer:
x = 4
Explanation:
Since the side of the square is x + 2, its perimeter = 4 (x + 2) = 4x + 8
Since the side of the equilateral triangle is 2x, its perimeter = 3 * 2x = 6x
Also, the perimeters of both are equal.
(i.e.) 4x + 8 = 6x
(i.e.) 2x = 8 è x = 4.

31. It takes Mr. Karthik y hours to complete typing a manuscript. After 2 hours, he was called away. What fractional part of the assignment was left incomplete?
Answer:
(y – 2) / y.
Explanation:
To type a manuscript karthik took y hours.
Therefore his speed in typing = 1/y.
He was called away after 2 hours of typing.
Therefore the work completed = 1/y * 2.
Therefore the remaining work to be completed = 1 – 2/y.
(i.e.) work to be completed = (y-2)/y

32. Which of the following is larger than 3/5?
(1) ½ (2) 39/50 (3) 7/25 (4) 3/10 (5) 59/100
ANSWER : (2)

33. The number that does not have a reciprocal is ____________.
Answer:
1
Explanation:
One is the only number exists without reciprocal because the reciprocal of one is one itself.

34. There are 3 persons Sudhir, Arvind, and Gauri. Sudhir lent cars to Arvind and Gauri as many as they had already. After some time Arvind gave as many cars to Sudhir and Gauri as many as they have. After sometime Gauri did the same thing. At the end of this transaction each one of them had 24. Find the cars each originally had.
Answer:
Sudhir had 39 cars, Arvind had 21 cars and Gauri had 12 cars.
Explanation:
Sudhir Arvind Gauri
Finally 24 24 24
Before Gauri’s transaction 12 12 48
Before Arvind’s transaction 6 42 24
Before Sudhir’ s transaction 39 21 12

35. A man bought a horse and a cart. If he sold the horse at 10 % loss and the cart at 20 % gain, he would not lose anything; but if he sold the horse at 5% loss and the cart at 5% gain, he would lose Rs. 10 in the bargain. The amount paid by him was Rs._______ for the horse and Rs.________ for the cart.
Answer:
Cost price of horse: Rs. 400 &
Cost price of cart: Rs. 200
Explanation:
Let x be the cost of horse & y be the cost of the cart.
10 % of loss in selling horse = 20 % of gain in selling the cart
Therefore (10 / 100) * x = (20 * 100) * y
è x = 2y -----------(1)
5 % of loss in selling the horse is 10 more than the 5 % gain in selling the cart.
Therefore (5 / 100) * x - 10 = (5 / 100) * y
è 5x - 1000 = 5y
Substituting (1)
10y - 1000 = 5y
5y = 1000
y = 200
x = 400 from (1)


Download This General Aptitude Question Paper :



Click Here To Download - General Apti More Problems
Read more ►

Aptitude Solved Problems on series questions

Aptitude Solved Problems on series questions:

Aptitude Solved Problems on series questions


For the following, find the next term in the series
1) 6, 24, 60,120, 210
a) 336 b) 366 c) 330 d) 660
Answer : a) 336
Explanation : The series is 1.2.3, 2.3.4, 3.4.5, 4.5.6, 5.6.7, ..... ( '.' means product)

2) 1, 5, 13, 25
Answer : 41
Explanation : The series is of the form 0^2+1^2, 1^2+2^2,...

3) 0, 5, 8, 17
Answer : 24
Explanation : 1^2-1, 2^2+1, 3^2-1, 4^2+1, 5^2-1

4) 1, 8, 9, 64, 25 (Hint : Every successive terms are related)
Answer : 216
Explanation : 1^2, 2^3, 3^2, 4^3, 5^2, 6^3

5) 8,24,12,36,18,54
Answer : 27

6) 71,76,69,74,67,72
Answer : 67

7) 5,9,16,29,54
Answer : 103
Explanation : 5*2-1=9; 9*2-2=16; 16*2-3=29; 29*2-4=54; 54*2-5=103

8) 1,2,4,10,16,40,64 (Successive terms are related)
Answer : 200
Explanation : The series is powers of 2 (2^0,2^1,..).
All digits are less than 8. Every second number is in octal number system.
128 should follow 64. 128 base 10 = 200 base 8.
Read more ►

Aptitude Exercise Questions


Aptitude Exercise Questions

Try the following Aptitude

1)A is driving on a highway when the police fines him for overspeeding and exceeding the limit by 10 km/hr.At the same time B is fined for overspeeding by twice the amount by which A exceeded the limit.If he was driving at 35 km/hr what is the speed limit for the road?
Ans. 15 kmph

2)A car travels 12 kms with a 4/5th filled tank.How far will the car travel with 1/3 filled tank?
Ans. 5 kms

3) falling height is proportional to square of the time. one object falls 64cm in 2sec than in 6sec from how much height the object will fall.

4)A car has run 10000 miles using 5 tyres interchangably,To have a equal wornout by all tyres how many miles each tyre should have run.
answer 4000 miles/tyre

5)A person, who decided to go to weekened trip should not exceed 8 hours driving in a day. Average speed of forward journey is 40 m/h. Due to traffic in sundays, the return journey average speed is 30 m/h. How far he can select a picnic spot?
a) 120 miles b) between 120 and 140 miles c) 160 miles
ans: 120 miles

6)A ship started from port and moving with I miles per hour and another ship started from L and moving with H miles per hour. At which place these two ships meet?

|—-|—-|—-|—-|—-|—-|
port G H I J K L

7)A person was fined for exceeding the speed limit by 10mph. Another person
was also fined for exceeding the same speed limit by twice the same. If the
second person was traveling at a speed of 35 mph, find the speed limit.
Sol: Let ‘x’ be the speed limit
Person ‘A’ was fined for exceeding the speed limit by = 10mph
Person ‘B’ was fined for exceeding the speed limit by = twice of ‘A’ = 2*10mph=20mph
given that the second person was traveling at the speed of 35mph
=> 35mph – 20mph = 15mph

8)A bus started from bustand at 8.00am, and after 30 minutes staying
at destination, it returned back to the busstand. The destination is 27 miles from the bus stand. The speed of the bus is 18mph. In return journey bus travels with 50% fast speed. At what time it returns to the bus stand? (11.00am).

9) wind flows 160 miles in 330 min, for 80 miles how much time required.

10)A storm will move with a velocity of towards the centre in hours,At the same rate how much far will it move in hrs.
( but the answer is 8/3 or 2 2/3 )

11)If A is traveling at 72 km per hour on a highway. B is traveling at a speed of 25 meters per second on a highway. What is the difference in their speeds in meters per second?
(a) 1/2 m/sec (b) 1 m/sec (c) 1 1/2 m/sec (d) 2 m/sec (e) 3 m/sec

12)A traveler walks a certain distance. Had he gone half a kilometer an hour faster \, he would have walked it in 4/5 of the time, and had he gone half a Kilometer an hour slower, he would have walked 2 ½ hr longer. What is the distance?
a)10 Km b)15 Km c)20 Km d)Data Insufficient

13) A ship leaves on a long voyage. When it is 18 miles from the shore, a seaplane, whose speed is 10 times that of the ship is sent to deliver mail. How far from the shore does the seaplane catch upo with the ship?
a)24 miles b)25 miles c)22 miles d)20 miles

14) In a circular race track of length 100 m, three persons A, B and C start together. A and B start in the same direction at speeds of 10 m/s and 8 m/s respectively. While C runs in the opposite at 15 m/s. When will all the three meet for the first time on the after the start?
a)after 4s b)after 50s c)after 100s d)after 200s

15) If the distance traveled (s) in time (t) by a partile is given by the formula s = 1+ 2t+3t2+4t3 , then what is the distance travelled in the 4th second of its motion?
a)141m b)171m c)243 m d)313 m

16) A non stop bus to Amritsar overtakes an auto also moving towards Amritsar at 10 am. The bus reaches Amritsar at 12.30 pm and starts on the return journey after 1 hr. On the way back it meets the auto at 2 pm. At what time the auto will reach Amritsar?
a) 2.30pm b)3.00pm c)3.15pm d)3.30pm

TIME AND WORK
1)A is twice efficient than B. A and B can both work together to complete a work in 7 days. Then find in how many days A alone can complete the work? 10.5 (11)

2)A finish the work in 10 days. B is 60% efficient than A. So how days does B take to finish the work? Ans 100/6 (4 days)

3) A finishes the work in 10 days & B in 8 days individually. If A works for only 6 days then how many days should B work to complete A’s work? Ans 3.2 days (4 days)

4)A man, a woman, and a child can do a piece of work in 6 days. Man only can do it in 24 days. Woman can do it in 16 days and in how many days child can do the same work? Ans 16

5)If 20 men take 15 days to to complete a job, in how many days can 25 men finish that work?Ans. 12 days

6) one fast typist type some matter in 2hr and another slow typist type the same matter in 3hr. if both do combinely in how much time they will finish. ans: 1hr 12min

7)A man shapes 3 cardboards in 50 minutes,how many cardboards does he shape in 5 hours?answer 18cardboards.

8)A work is done by two people in 24 min. one of them can do this work a lonely in 40 min. how much time required to do the same work for the second person.
SolA+B) can do the work in = 1/24 min.
A alone can do the same work in = 1/40 min.
B alone can do the same work in = (A+B)’s – A’s = 1/24 – 1/40 = 1/60
Therefore, b can do the same work in = 60 min

9)A can do a piece of work in 20 days, which B can do in 12 days. In 9 days B does ¾ of the work. How many days will A take to finish the remaining work?

10)Anand finishes a work in 7 days, Bittu finishes the same job in 8 days and Chandu in 6 days. They take turns to finish the work. Anand on the first day, Bittu on the second and Chandu on the third day and then Anand again and so on. On which day will the work get over? a)3rd b)6th c)9th d)7th

11) 3 men finish painting a wall in 8 days. Four boys do the same job in 7 days. In how many days will 2 men and 2 boys working together paint two such walls of the same size? a) 6 6/13 days b)3 3/13 days c)9 2/5 days d) 12 12/13 days

12)The size of the bucket is N kb. The bucket fills at the rate of 0.1 kb per millisecond. A programmer sends a program to receiver. There it waits for 10 milliseconds. And response will be back to programmer in 20 milliseconds. How much time the program takes to get a response back to the programmer, after it is sent?ans 30 milliseconds
 TRAINS

1)TWO STATIONS A & B ARE 110 KM APART. ONE TRAIN STARTS FROM A AT 7
AM, AND TRAVELS TOWARDS B AT 20KMPH. ANOTHER TRAIN STARTS FROM B AT 8 AM
AND TRAVELS TOWARDS A AT 25KMPH. AT WHAT TIME WILL THEY MEET?
A. 9 AM B. 10 AM C. 11 AM D. 10.30 AM

 TREE

1) 900 M WIDE 3000 M WIDTH SOMETHING I CAN’T REMEMBER SOME VALUES ARE GIVEN BY AIR PER M Rs. 4 BY GROUND PER M Rs. 5
THEN WHERE U WILL CUT

2)Two trees are there. one grows at 3/5 of the other in 4 years, total growth of trees is 8 ft. what growth will smaller tree will have in 2 years ( < 2 ft. ) ie 1 ½ feet

 TRIANGLES

1) Given the length of the 3 sides of a triangle. Find the one that is impossible? (HINT : sum of smaller 2 sides is greater than the other one which is larger)

2)3 angles or 3 sides r given.Which will form a triangle?

 UNITS
1)(Momentum*Velocity)/(Acceleration * distance ) find units. ans mass

2)(energy * time * time )/(mass * dist) = distance

3)(momentum * velocity)/(force * time) = velocity

4)Find the physical quantity in units from the equation:
(Force*Distance)/(Velocity*Velocity) Ans. Ns2/m

5)Find the physical quantity represented by MOMENTUM *VELOCITY] / [LENGTH * ACCELERATION]?

 VENN DIAGRAM
 1)Venn Diagram kinda ques.Some know English, some French,some German……how many know two languages…..

2)VENN DIAGROM below
1. HOW MANY PERSON KNOW ENGLISH MORE THAN FRENCH
2. HOW MUCH % OF PEOPLE KNOWS ALL THE 3 LANGUAGES
3. HOW MUCH % OF PEOPLE THOSE WHO KNOWS FRENCH AND GERMAN AND NOT ENGLISH

Download This Question Aptitude Question Paper:

Click Here To Download APtitude Questions

Read more ►

Solved Aptitude Questions


Aptitude Questions

Try Aptitude Exercise Question With Answer

1. One guy has Rs. 100/- in hand. He has to buy 100 balls. One football costs Rs. 15/, One Cricket ball costs Re. 1/- and one table tennis ball costs Rs. 0.25 He spend the whole Rs. 100/- to buy the balls. How many of each balls he bought?

2. The distance between Station Atena and Station Barcena is 90 miles. A train starts from Atena towards Barcena. A bird starts at the same time from Barcena straight towards the moving train. On reaching the train, it instantaneously turns back and returns to Barcena. The bird makes these journeys from Barcena to the train and back to Barcena continuously till the train reaches Barcena. The bird finally returns to Barcena and rests. Calculate the total distance in miles the bird travels in the following two cases:
(a) The bird flies at 90 miles per hour and the speed of the train is 60 miles per hour.
(b) the bird flies at 60 miles per hour and the speed of the train is 90 miles per hour

3. A tennis championship is played on a knock-out basis, i.e., a player is out of the tournament when he loses a match.
(a) How many players participate in the tournament if 15 matches are totally played?
(b) How many matches are played in the tournament if 50 players totally participate?

4. When I add 4 times my age 4 years from now to 5 times my age 5 years from now, I get 10 times my current age. How old will I be 3 years from now?

5. A rich merchant had collected many gold coins. He did not want anybody to know about them. One day, his wife asked, "How many gold coins do we have?" After pausing a moment, he replied, "Well! If I divide the coins into two unequal numbers, then 37 times the difference between the two numbers equals the difference between the squares of the two numbers." The wife looked puzzled. Can you help the merchant's wife by finding out how many gold R

6. A set of football matches is to be organized in a "round-robin" fashion, i.e., every participating team plays a match against every other team once and only once. If 21 matches are totally played, how many teams participated?

7. Glenn and Jason each have a collection of cricket balls. Glenn said that if Jason would give him 2 of his balls they would have an equal number; but, if Glenn would give Jason 2 of his balls, Jason would have 2 times as many balls as Glenn. How many balls does Jason have?

8. Suppose 8 monkeys take 8 minutes to eat 8 bananas.
(a) How many minutes would it take 3 monkeys to eat 3 bananas?
(b) How many monkeys would it take to eat 48 bananas in 48 minutes

9. It was vacation time, and so I decided to visit my cousin's home. What a grand time we had! In the mornings, we both would go for a jog. The evenings were spent on the tennis court. Tiring as these activities were, we could manage only one per day, i.e., either we went for a jog or played tennis each day. There were days when we felt lazy and stayed home all day long. Now, there were 12 mornings when we did nothing, 18 evenings when we stayed at home, and a total of 14 days when we jogged or played tennis. For how many days did I stay at my cousin's place?

10. A 31" x 31" square metal plate needs to be fixed by a carpenter on to a wooden board. The carpenter uses nails all along the edges of the square such that there are 32 nails on each side of the square. Each nail is at the same distance from the neighboring nails. How many nails does the carpenter use?


Aptitude Answer and Explanation :


.
1. F + C + T = 100-------------eq1
15F + C + 0.25T = 100-------------eq2
eq1=eq2 .solve to get F=3T/56 ;F=3,T=56,C=41

2. a) There is no need to consider their meeting pt at all.the train has been running for 90miles/(60miles/hr)=1.5hrs.bird flies till train reaches destination frm strting pt.so bird flies for1.5hrs at the vel given(90).so dist=1.5*90=135miles
b) time of train=1hr.so dist of bird=60*1=60miles

3. (a) u don't need to sum it up.since it's a knock out only 1 person emerges winner finally.so15+1=16is answer.becos after15 matches finally we shud've 15losers and 1winner.
(b) 49:its always one less than no of players as per the idea given above.so no need to check okay cos its always true.ans is 49.

4. Let x= current age
4(x+4)+5(x+5)=10x ;so x=R 41 years

5. 37(x-y)=x^2-y^2. u no tht x^2-y^2=(x-y)(x+y).so (x-y) cancels on both sides to give x+y=37.so sum of unequal halves=37 which is the req answer.

6. R ans:7 teams okay.for a match u need 2 teams.suppose there r totally 'n 'teams.
Now uve to choose 2 teams out of 'n' teams.so answer =no of such choices=no. of possible combinations. So we've ans = nC2(ncombination2)=21;solve to get n=7.
Sol: n(n-1)/2=21. so n=7.if u don't understand c the graph below
each team plays no. of matches=no of teams ahead of it. One bar '|' represents one team.
| | | | | | | ------------7
6 5 4 3 2 1 0 -----------21
last team is written as 0 matches becos this team has already played with all other teams-hence sum of matches =6+5+4+3+2+1=21 which is correct only if no of teams =7

7. R 14
1. G+2=j-2
2. 2(G-2)=J+2.
solve these 2 to get
J=14

8. a). Sol:each mky takes 8 min to eat a banana
b).ans:8m=48 m=6

9. Use sets and venn diagram to solve such questions.a,b ,aub,anb etc.
12=tennis+leave
18=jog +leave
so jog-tennis=6
again jog+tennis=14.so solve and get jog=10,leave=8,tennis=4.so tot=22

10. Ans= 32*2 + 30*2=124

Download Aptitude Exercise Question

Click  Here To Download Aptitude Exercise Question


Read more ►
 

Copyright © Placement Papers Hosting - HostGator